Deen.

I am pleased with my Lord and Islam as my deen, May we die on these words, Allahuma amin.

Tuesday, August 9

Day 1: Deciding and planning

Day one : Aniss way to minimalist. 

Salam alaik 

Saja nak buat ala-ala journal sikit tetibe insaf nak jadi minimalist. Why I want to be a minimalist?

Jadi minimalist ni bukanlah satu pertandingan. Barang sape paling sikit atau rumah sape paling kemas. 

Ada satu hari ni aku diberi ilham. Sebenarnya dah lama teringin nak jadi orang yang simple tapi hobi aku yang sangat suka bershopping dan pantang nampak sale mesti nak beli ottokeee menyebabkan bilik aku sangat penuh dengan barang. Dan banyak sangat beli barang yang tak perlu. Sangat membazir. 

Then satu hari ni aku usha usha camera goPro aku untuk tengok tengok gambar Brazil aku. Biasalah nak menggamit memori indah di sana. Then aku rasa bersyukur sangat sebab aku sedar aku dapat banyak sangat nikmat. Tapi aku selalu berdoa. Jangan lah dengan nikmat ni aku jadi manusia yang kufur. 

Gambar ni aku rasa aku dah sampai limit yang aku memang sangat sangat bersyukur dengan hidup aku sekarang. Aku rasa Allâh dah bagi more than enough dah. Alhamdulillah thumma alhamdulillah :)

So aku usha usha sedikit inspirasi dari youtube dan sesetengah blog untuk menjadi minimalist. Kemudian aku decide dan planning! 

Menang kena ambil satu hari planning dan i done my planning waktu on the way blik dari Hurgadha ke Cairo. 

Antara planningnya. 
-25% dari baju sahaja di simpan. Selebihnya donate or sell. 
-sort out every single thing especially stationary sama ada nak guna/buang/jual/donate. 
-kemas barang makanan

So let's see the progression.



Till next post :)
Fi emanillah. 

Sunday, April 24

Forever 21.

Just to keep my memories. Haza min fadhli Rabbi. Semoga lebih sakti Aniss Sayang <3 

Thanks guys for the warm wishes :)

Motive : if everyone doesn't remember me anymore. At least when i read this i will remember this day that I had these wonderful friends once in my life. Thanks Allah for these. 





















Wednesday, April 13

New Breath.

Bismillahirahmani rahim..

ya Rabbi lama sungguh tak menulis dan membebel di sini.. heheh..
alhamdulillah too many good things happen this year (till this moment).. alhamdulillah thumma alhamdulillah..

Last January, i went to Brazil for student exchanges. i had a very good time there.. nanti ada mood baru cerita. haha.

so here some photos.

me and culture of Tuberculosis.


families of IPTSP.

good friends and good companies. miss them a lot.
one of the best moments in my life. :)

till we meet again guys.

fi emanillah :))))))

Thursday, October 1

Khas dari asyraf :)


Just to put some memories from the team of Adha. Thanks adik Asyraf for this. Terharu betul :')

Pegi sungai pncing ikan puyu....
 mataku kuyu hatiku sayu...

Hujan di hati habis basah...
Brat rsanya hati ingn brpisah...

Lain hari lain masa...
Ada jodoh bjumpalah kita...

Gali tanah ada berlian...
Sya x kisah terserahlah kalian...

Sedihnya kisah arjuna  beta...
Pesanku cuma kirimkan doa...

Makan cabai aduh pedasnya...
Yg x pndai  jgnlah trasa...

Kalbuku mula sarat resah glisah...
Sudah mnjd adat jodoh n pisah...

Thursday, August 20

Dilemmas of superwoman.

Lepas solat isyak, aku dan Thi (bukan nama sebenar) melepak di bilik belakang sambil menunggu majlis start. Kami lepak berdekatan tingkat sebab suhu yang agak panas memaksa kami mencari udara dari tingkap yang sedia terbuka itu. 

Sebelum solat maghrib kami ada bercerita tentang rancangan perjalanan hidup masing-masing. Thi masih dalam keadaan dilema nak kahwin ke tak. Huhu. Ko ingat semua orang nak kawen ke. Tapi aku rasa Thi antara rare case la. Sebab most people  duk sibuk cari tulang rusuk tak cukup tu. aduhai. 

Aku pandang Thi. "Relax la Thi nak masuk syurga bukan syarat kena kawen pun." Dia jawab "tau..." Ringkas je. Tapi masih dilema sebab semua orang macam nak suruh die kawen. 

Aku pandang dia lagi. Sebenarnya aku pun dilema juga, tapi one of my missions perlukan seseorang yang bernama lelaki as husband. Aigooo. Aku ada cakap kat junior aku yang aku selalu minta nasihat. Aku bukannya yeast. Hahah kalau aku yeast aku tak yah kawen. Hahahaha if you know what I meant..

Aku tak tau nak describe diri aku macam mana. Tapi aku cakap kat Thi aku rasa aku superwomen. Dah lama aku didoktrin jadi macam ni. Semua benda buat sendiri. Kalau nak minta kawan-kawan laki kat sini especially in egypt dorang lagi prefer aku buat sendiri. Hurmmmmmm. Dah tu bertahun-tahun aku kerja takdak partner. Biro aku, akulah ketua. Sedih~ tapi elok la terjaga sikit. Aku pun tak reti nak layan laki lebih-lebih. Sat lg mula la nak keluar perangai gangster aku kalau org laki nak start approach.. 
*i blamed my environmental upbringing*

Mak aku dulu selalu cakap macam mana la nak ada boyfriend. Cenge (garang dalam bahasa kedah) memang pun. Aku setakat nak geli-geli tu memang aku kirim salam la.. Tak kuasa nak layan duk cari makmum la bagai. End up aku jadi heart breaker. Maaflah sape yang selalu terasa tu. huhu. 

Thi cakap banyak lagi impian dia yang belum tercapai.. Dia kata at least sebelum kawen die nak la pegi syria ke palestine ke... Dia ulang lagi, susah la jadi superwomen ni.. Tak nak kawen boleh tak...heheee

Aku share la.. Aku dah puas hidup single.. Sebab aku kan target kawen umur 22... Hikss.. Tapi apakan daya takde orang masuk meminang lagi.. Maka dah terlajak dari target tu.. 

Thi cakap wahhh serius la.. 

Yela sebab aku plan kawen umur 22.. Most of the things aku dah try capai.. Alhamdulillah puas la juga hati :)  apa benda aku nak capai tu biarlah rahsia.. Tapi merangkumi fizikal mental spiritual dan emotional la.. Peace at heart la kata omputih.. Hihi..

Then the rest is history...
*just to keep some memories ;)

One of the drawings in Alexandrina Bibliotheca. 


Whatever the future is holding may it be the best for us..

Thi good luck. Semoga tercapai impian-impianmu itu.. 

Semoga impian aku tercapai jugak heeeee :D 
Aminnnn~~~

Fi emanillah. 

siiru ala barakatillah =)

Daisypath Graduation tickers